Följ oss

Cykelbelysning

När du cyklar i skymning/mörker måste din cykel vara utrustad med cykellampa fram och bak enligt lag. Förutom belysning måste du även ha reflexer (fram, bak samt sidan).

För att lättare upptäckas i trafiken rekommenderas även att använda belysning dagtid. Det finns belysning för användning dagtid (DRL-belysning Day Running Light) kombinerat med kvällstid.

https://www.trekbikes.com/se/sv_SE/daytime_running_lights/

Belysning fram

  • Framtill på cykeln ska det finnas en strålkastare som kan visa vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt samt tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Har strålkastaren bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.

Belysning bak

  • Baktill på cykeln ska det finnas en lykta som kan visa rött ljus bakåt (baklykta) så att den tydligt syns på ett avstånd av 300 meter.
  • Baklykta på cykel får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.

Vad skall jag tänka på när jag köper belysning till min cykel?

  1. Om du vet med dig att du cyklar på upplysta cykelbanor kan en lampa väljas för att endast synas i trafiken. Kravet att du skall synas på ett avstånd av 300meter kvarstår.
  2. Om du cyklar i trafiken kanske där det inte alltid finns upplyst bör du välja en starkare lampa som lyser upp vägbanan. När du väljer starkare lampor tänk på att antingen måste du kunna blända av för att inte blända bilister eller andra cyklister. Vissa lampor har just denna funktion.
  3. Förutom belysning på cykeln kan du även sätta en lampa i din hjälm, på din väska och din cykeljacka. Använd kläder med mycket reflexer så gör du det lättare för dina medtrafikanter att kunna se dig på långt håll.

Med rätt belysning, reflexer och kläder går det lika bra att cykla när både hösten och vintern kommer.